Spring til indhold

Fortællingen om Evondos

Fra idé til fungerende koncept

"Vores historie begynder helt tilbage i min barndom, hvor jeg tilbragte en del tid hjemme hos min bedstemor i Nordkarelen. Der oplevede jeg for første gang problemerne med medicinsk behandling i eget hjem. Selvom jeg dengang ikke forstod ret meget af, hvad der foregik, gjorde mine oplevelser et stort indtryk på mig, og de havde stor betydning for mine senere valg i livet,” forklarer Mika Apell, som fik den oprindelige idé til Evondos og grundlagde virksomheden.

“Jeg husker, da hjemmeplejen kom for at fylde medicin i min bedstemors røde pilleæske. Min bedstemor var en snakkesalig nordkareler, som altid var ivrig efter at slå en sludder af og bød på kaffe og boller, mens hjemmeplejeren forsøgte at koncentrere sig om at lægge den rigtige medicin i pilleæsken. Hendes fokus var rettet mod pillerne, og hun havde kun overskud til at komme med korte svar, som ofte blev reduceret til et hurtigt nik. En gang fandt jeg nogle piller på gulvet, men heldigvis nåede min mor at stoppe mig, inden jeg spiste dem."

"Min bedstemor fortjente mere opmærksomhed og menneskeligt samvær, men hjemmeplejerne var nødt til at vie deres fulde opmærksomhed til hendes medicin for at undgå fejl. Alligevel blev der en gang imellem begået menneskelige fejl," fortsætter Mika.

"I forbindelse med min uddannelse på Åbo Universitet i 2007 deltog jeg i et gruppearbejde med andre studerende. Vores fælles erfaringer med problemer i forbindelse med medicinsk behandling gav os en idé til, hvordan vi kunne hjælpe ældre og deres plejere i hverdagen, og i 2009 udviklede jeg og mit team den første version af en medicindispenser."

Det krævede flere års omhyggeligt og vedholdende arbejde at udvikle medicinrobotten fra den tidlige prototype til et fungerende servicekoncept.

Den første fungerende prototype kom i 2012, og virksomheden indsendte på dette tidspunkt sin første patentansøgning. Positiv feedback fra kunderne på dette stadie retfærdiggjorde, at man videreudviklede konceptet og hentede yderligere ekspertise ind for at finansiere arbejdet og løse udfordringerne med at sætte dispenseren i produktion.

De kliniske forsøg begyndte i 2013, og forudsætningerne for at gå i gang med markedsførings- og salgsaktiviteter var på plads, da virksomheden i marts 2014 fik produktet CE-mærket. Herefter blev de første robotter leveret til kunderne.

"Det har været fantastisk at være en del af denne proces, hvor jeg har set Evondos udvikle sig fra en idé til et fungerende servicekoncept. Vi har mulighed for at gøre en forskel og fremme borgernes sundhed og trivsel ved hjælp af en tjeneste, som gør, at hjemmeplejen slipper for at uddele medicin og giver dem tid til de opgaver, der kræver menneskelig tilstedeværelse. Nu kan de i stedet fokusere på borgerne og plejekvaliteten," siger Mika Apell entusiastisk.

Evondos er i dag baseret i Finland med datterselskaber i Norge, Sverige og Danmark. Forskning og udvikling samt produktion af medicinrobotterne foregår i Salo i Finland. 

Følg med Mika Apell i denne video, hvor han deler sin personlige historie om hans besøg i bedstemorens hytte i Norra Karelen.

(Videoen er på engelsk)