Fortællingen om Evondos
"Vores historie begynder helt tilbage i min barndom, hvor jeg tilbragte en del tid hjemme hos min bedstemor i Nordkarelen. Der oplevede jeg for første gang problemerne med medicinsk behandling i eget hjem. Selvom jeg dengang ikke forstod ret meget af, hvad der foregik, gjorde mine oplevelser et stort indtryk på mig, og de havde stor betydning for mine senere valg i livet,” forklarer Mika Apell, som fik den oprindelige idé til Evondos og grundlagde virksomheden.
“Jeg husker, da hjemmeplejen kom for at fylde medicin i min bedstemors røde pilleæske. Min bedstemor var en snakkesalig nordkareler, som altid var ivrig efter at slå en sludder af og bød på kaffe og boller, mens hjemmeplejeren forsøgte at koncentrere sig om at lægge den rigtige medicin i pilleæsken. Hendes fokus var rettet mod pillerne, og hun havde kun overskud til at komme med korte svar, som ofte blev reduceret til et hurtigt nik. En gang fandt jeg nogle piller på gulvet, men heldigvis nåede min mor at stoppe mig, inden jeg spiste dem."
"Min bedstemor fortjente mere opmærksomhed og menneskeligt samvær, men hjemmeplejerne var nødt til at vie deres fulde opmærksomhed til hendes medicin for at undgå fejl. Alligevel blev der en gang imellem begået menneskelige fejl," fortsætter Mika.
"I forbindelse med min uddannelse på Åbo Universitet i 2007 deltog jeg i et gruppearbejde med andre studerende. Vores fælles erfaringer med problemer i forbindelse med medicinsk behandling gav os en idé til, hvordan vi kunne hjælpe ældre og deres plejere i hverdagen, og i 2009 udviklede jeg og mit team den første version af en medicindispenser."
Det krævede flere års omhyggeligt og vedholdende arbejde at udvikle medicindispenseren fra den tidlige prototype til et fungerende servicekoncept.
Den første fungerende prototype kom i 2012, og virksomheden indsendte på dette tidspunkt sin første patentansøgning. Positiv feedback fra kunderne på dette stadie retfærdiggjorde, at man videreudviklede konceptet og hentede yderligere ekspertise ind for at finansiere arbejdet og løse udfordringerne med at sætte dispenseren i produktion.
De kliniske forsøg begyndte i 2013, og forudsætningerne for at gå i gang med markedsførings- og salgsaktiviteter var på plads, da virksomheden i marts 2014 fik produktet CE-mærket. Herefter blev de første dispensere leveret til kunderne.
"Det har været fantastisk at være en del af denne proces, hvor jeg har set Evondos udvikle sig fra en idé til et fungerende servicekoncept. Vi har mulighed for at gøre en forskel og fremme borgernes sundhed og trivsel ved hjælp af en tjeneste, som gør, at hjemmeplejen slipper for at uddele medicin og giver dem tid til de opgaver, der kræver menneskelig tilstedeværelse. Nu kan de i stedet fokusere på borgerne og plejekvaliteten," siger Mika Apell entusiastisk.
Evondos er i dag hjemmehørende i Finland og har datterselskaber i Norge, Sverige og Danmark. Forskning og udvikling samt produktion af medicindispenserne foregår i Salo i Finland.
Fra funktionsnørderi til fokus på effektivitet og tid til det vigtige
Vi har i årenes løb videreudviklet og forbedret vores tjeneste og udviklet os fra at være sundhedsteknologileverandør til i dag at være en vigtig samarbejdspartner for vores kunder. I dag hjælper vi dem med forandringsprojekter, som indebærer udrulning af teknologi i plejesektoren. Nu kan de udnytte den tid, som de tidligere brugte på at uddele medicin, på i stedet at levere pleje af høj kvalitet til borgerne.
"Efter omfattende forskning og udvikling var vi yderst – og fuldt fortjent – tilfredse med vores produkt og dets mange gode og unikke funktioner, og det fremhævede vi stolte i al vores kommunikation," forklarer Evondos' CEO, Eetu Koski.
"Set i bakspejlet er det åbenlyst, at vores praleri var formålsløst, eftersom vores kunder ikke var interesserede i tekniske funktioner, som i øvrigt ikke havde nogen egentlig værdi for dem. Vores kunder søger løsninger, der kan hjælpe dem med at forbedre plejekvaliteten og optimere deres arbejde, uden at det går ud over den tjeneste, de leverer. Tekniske funktioner er blot en metode til at opnå effektivitet," fortsætter han.
Eetu Koski forklarer, at den afgørende faktor for, om Evondos kan indgå i et værdiskabende samarbejde med sine kunder, er en nøje koordinering af virksomhedens forskning og udvikling, kundeservice og produktionsfaciliteter under samme tag for at sikre, at kundefeedback hurtigt når frem til alle og forvandles til idéer, som vi kan arbejde videre med.
"Vi er en lille virksomhed, som står på tærsklen til hastig vækst, og vi har lært at være meget lydhøre over for kunderne og skabe merværdi for dem. Vores ambition er at blive ved med at være en agil og pålidelig partner, som kan være med til at løse fremtidens problemer allerede i dag," afslutter Koski.
Evondos i dag – mere end 10 millioner uddelte medicindoser
Evondos har sit hovedsæde i Salo i Finland, og her har virksomheden også sit eget produktionsanlæg, hvor medicindispenserne produceres.
Evondos-tjenesten findes indtil videre i mere end 200 lokale distrikter i de nordiske lande, heriblandt Oslo, Stockholm og Helsinki. Vi er pionerer inden for både robotter til hjemmet og automatiseret medicinuddeling.
Vores største konkurrent er forandringsmodstand, det vil sige en insisteren på at blive ved med at arbejde på den traditionelle måde, selv efter at man har indset, at der snart vil være for få hænder til at dække behovet inden for hjemmepleje, beskyttede boliger og uformel pleje.
Evondos-tjenesten har sørget for at uddele mere end 10 millioner korrekte medicindoser til den rigtige modtager på det rigtige tidspunkt.
Evondos i dag
2007
Etableret
11 mil. EUR
Omsætning 2020
+60 %
Salgsvækst
+ 10 000 000
Opdelte medicindoser
+100
Personel
+200
Kundeorganisationer
Evondos ejes af det norske investeringsselskab Verdane. Vores bestyrelsesformand er Niklas Savander og vores CEO er Eetu Koski, M.Sc.