Spring til indhold

Sådan matches borger og medicinrobot

Sådan matches borger og medicinrobot

Ligesom med al anden velfærdsteknologi skal der foretages en vurdering af hvilke borgere, der kan have glæde af medicinrobotter i kommunens pleje. Det er både borgerens behov og organisationens mål, der afgør, hvilke borgere, der vil være egnede.

Klare og målbare mål understøtter udvælgelsesprocessen og hjælper med, at medicinrobotterne bliver en succes. Omhyggelig udvælgelse af borgere er med til at sikre en vellykket implementering.

Udvælgelsen af borgere baseres altid på plejeorganisationens mål, såsom større frihed for borgeren, reduktion i antallet af hjemmebesøg og forbedret medicinsikkerhed. Når planlægningen i hjemmeplejen ikke er afhængig af, at borgeren skal have besøg på et bestemt tidspunkt, kan spidsbelastninger undgås. Med andre ord, kan hjemmebesøg fordeles mere jævnt over dagen i stedet for mange samtidige besøg om morgenen.

Hvordan kan borgere udvælges?

Det er kommunes opgave at udvælge egnede borgere, og det kan være udfordrende i starten. I den indledende fase hjælper Evondos konsulenter derfor med at sætte mål og udvælge de rette borgere. Med en klar strategi i hånden, og en voksende erfaring hos personalet, bliver udvælgelsesprocessen med tiden rutine. Gitte Tofte fra det danske Evondos team siger:

- Det er vigtigt, at plejeorganisationen føler sig tryg ved brugen af robotterne. Derfor er udvælgelse af de første borgere et samarbejde mellem Evondos konsulenter og plejepersonalet. Da plejepersonalet kender deres borgere bedst, er deres aktive deltagelse afgørende for en god opstart. Hver borger er en unik person med individuelle behov - og skal derfor vurderes omhyggeligt og individuelt.

Et godt sted at starte, er ved at se på borgere i kommunen, der modtager hjælp til at tage deres medicin. Overvej antallet af besøg relateret til medicindispensering og andre plejebehov. Undersøg om disse behov kan dækkes med en medicinrobot, og om borgeren er villige til selv at tage sin medicin.

Hvem er egnede brugere?

Egnede brugerprofiler er borgere med få eller flere kognitive udfordringer, der skal tage deres ordinerede medicin på bestemte tidspunkter. Det kan være både ældre og yngre med fx hukommelsesproblemer, psykiske problemer eller misbrugsproblemer.

Med Evondos service kan kommuner tilbyde løsninger, der tager udgangspunkt i den enkelte borger. Nogle har blot brug for en påmindelse, andre har brug for hjælp i form af talte beskeder eller et videoopkald fra personalet. Ændres borgerens behov i en kortere eller længere periode, kan kommunen skifte mellem Evondos forskellige services.

”Evondos service er alsidig og derfor velegnet til en bred vifte af borgere med forskellige behov. Med vores servicepalette - Medido Clock, Anna og Anna med video, kan kommunen tilbyde den bedst egnede teknologi til den enkelte borger.”

Gitte Tofte, Evondos Danmark

Medicinrobotter er ikke egnede til borgere, som ikke frivilligt tager deres ordinerede medicin, har fremskreden demens eller lider af væsentligt nedsat funktionsevne. Men for mange ældre vil det være en positiv oplevelse at bruge medicinrobotter [1]. For borgere, der er i stand til at tage mere ansvar for deres dagligdag, vil robotten være en hjælp til et mere selvstændigt og aktivt liv.

"Anna hjælper mig med at huske min medicin, den fungerer som mit vækkeur og minder mig endda om at spise. Jeg har været glad for den, lige fra dag ét."

Anna Keller fra Haderslev, bruger af robotten Evondos Anna.

Undgå kun at udvælge borgere med for ensartede behov. Ved at tilbyde robotterne til forskellige brugerprofiler får kommunen en bedre forståelse af mulighederne med robotterne, og et bedre datagrundlag for, hvor bredt medicinrobotterne kan anvendes.

Evondos bistår med data, rådgivning og support

Evondos Group har bistået kommuner med automatisk medicinudlevering siden 2014 - og har samarbejdet med over 600 organisationer. Erfaringerne herfra bruger vi til at hjælpe nye kunder med implementeringen. Gitte Tofte sætter ord på samarbejdsformen:

- Vi samarbejder med kommunens organisationen, så den kommer bedst muligt fra start. Evondos bidrager med data, så kommunen kan danne sig et præcist billede af, hvad man kan forvente af resultater. Sammen lægger vi en plan for, hvad der skal ske hvor og hvornår.

En strategisk tilgang til udvælgelse af borgere bidrager til, at kommuner kan udnytte potentialet i medicinrobotter fuldt ud.

Du kan læse mere om vellykket implementering af medicinrobotter i vores e-guide.

[1] Turjamaa. (2023). Older home care clients' experiences of digitalisation: A qualitative study of experiences of the use of robot for medicines management. Scand J Caring Sci, 561-570.

Del artikel