Spring til indhold

Velfærdsteknologi i spidsen - 10 millioner medicindoser udleveret med medicinrobotter

Velfærdsteknologi i spidsen - 10 millioner medicindoser udleveret med medicinrobotter

Flere og flere kommuner vælger at indføre medicinrobotter hos patienter i hjemmeplejen. Patienter bliver mere uafhængige og medicinhåndteringen sikrere, mens sundhedsvæsenet kan distribuere sine ressourcer på en bedre måde. Nu har Evondos, virksomheden bag robotten, nået en milepæl med ti millioner udleverede medicindoser. Heraf er 200,000 blevet distribueret i Umeå.

- Det handler om at støtte mennesker, så de selv kan tage deres medicin så længe som muligt. Vi ser, at langt de fleste af vores patienter er meget tilfredse, siger Mia Tegström, enhedschef inden for hjemmeplejen i Umeå kommune.

Evondos blev grundlagt i Finland i 2007 af iværksætteren Mika Apell. Han fik ideen, da han tænkte på sit barndomsbesøg hos sin bedstemor i det østlige Finland, og hvor stressede sygeplejerskerne plejede at være, da de kom for at udlevere medicinen flere gange om dagen. Apell mente, at medicinhåndtering skulle kunne automatiseres og gøres mere sikker, hvilket også ville betyde, at plejepersonalet havde mere tid til samtale og menneskelig tilstedeværelse.

Siden har Evondos ekspanderet i et hurtigt tempo i hele Norden, og deres medicinrobotter er nu i mere end 200 kommuner, hvoraf godt 60 er i Sverige. Og for nylig blev en vigtig milepæl nået - at robotterne fordelte ti millioner doser i hjemmesundhedsplejen.

- Det er fantastisk! Bag alle disse ti millioner medicindoser er der mennesker, der nyder større uafhængighed, en forenklet hverdag og sikrere medicinhåndtering. En nylig undersøgelse viste, at 20% af de hurtige lægebesøg faldt med Evondos service, men at tiden, plejepersonalet tilbragte hos plejemodtagere, ikke faldt så meget. *Dette viser, at personale ved hjælp af Evondos kan forlænge andre besøg hos plejemodtagere. Hver dosis betyder også mindre rutinemæssige rejser for personalet, der kan planlægge deres arbejdsdag bedre og afsætte mere tid til menneskelig pleje. Det gør deres arbejde mere meningsfuldt, siger Evondos administrerende direktør Eetu Koski.

Hvert besøg for at udlevere medicin anslås at tage omkring 15 minutter, hvilket betyder, at de ti millioner doser medicin, som robotterne distribuerede, uden indblanding fra en sygeplejerske, har frigjort over to millioner arbejdstimer.

- Vores farmaceutiske robotter er blevet en vigtig del af digitaliseringen af sundhedsvæsenet. Vi er stolte over det, vi har opnået, og er glade for al den positive feedback, vi modtager fra både kunder og patienter. Derudover reducerer vi klimapåvirkningen, når vi reducerer antallet af bilture - det skaber positive effekter på mange niveauer, siger Eetu Koski.

Udover færre ture til plejemodtagere for at udlevere medicin, reducerer medicinrobotterne også stress blandt personalet. Noget der er en vigtig faktor for medarbejderne, men også for fremtiden.

- Vi har en aldrende befolkning i Norden, hvilket giver et øget behov for rekruttering inden for sundhedsvæsenet. Ved at forbedre plejepersonalets arbejdsmiljø og gøre jobbet mere meningsfuldt og mindre belastende, håber vi at øge plejenes tiltrækningskraft, siger Eetu Koski.

I Umeå kommune, som ligger i Västerbotten, har de siden 2018. arbejdet med Evondos inden for hjemmesundhed. Medicinrobotterne er blevet en del af hverdagen og har distribueret over 200.000 lægemiddeldoser til dato.

- Vi implementerer digitale hjælpemidler for at kunne se fremtiden i øjnene. Her i Västerbotten får vi markant flere ældre i den nærmeste fremtid, samtidig med at vi ikke vil kunne arbejde mere inden for sundhedsvæsenet. Det er et hul, og det betyder, at vi skal ændre arbejdsmetoder, siger Mia Tegström, enhedschef inden for hjemmeplejen i Umeå kommune.

Del artikel